آقای رضا پهلوی ، مهره امریکا برای اهدای آزادی به ایران !

کم و بیش می‌دانیم که افشاگری گسترده درباره واقعه ایران-کنترا در نوامبر ۱۹۸۶ (آبان ۱۳۶۵) و فشار افکار عمومی در آمریکا، باعث تشکیل دو کمیسیون تحقیق پیرامون «معامله محرمانه و غیرقانونی با رژیم ایران و ارسال بخشی از پول آن برای کنتراهای نیکاراگوئه» از سوی رونالد ریگان (رئیس جمهور) و کنگره آمریکا شده بود ولی گزارش‌های رسمی این دو کمیسیون کمتر مورد توجه ایرانیان واقع شده است. این نوشته به بررسی یکی از اطلاعات مهم و کمتر شنیده شده مندرج در گزارش «کمیسیون تاور» اختصاص دارد.
کمیسیون ۳ نفره تاور، در ۲۶ نوامبر ۱۹۸۶ (۵ آذر ۱۳۶۵) به دستور رونالد ریگان تشکیل شد که جان تاور (سناتور جمهوری‌خواه سابق ایالت تگزاس) سرپرست و برنت اسکوکرافت (مشاور امنیت ملی آمریکا در دولت جرالد فورد) و ادموند ماسکی (وزیر امور خارجه آمریکا در دوره کارتر) دیگر اعضایش بودند. این کمیسیون نتایج بررسی‌های خود را در ۲۶ فوریه ۱۹۸۷ (۷ اسفند ۱۳۶۵) در گزارشی ۲۰۰ صفحه‌ای به رونالد ریگان عرضه کرد و سپس آنرا بصورت کتاب منتشر نمود. این کتاب میلیون‌ها نسخه فروش داشت و در کمتر از دو هفته به چاپ سوم رسید.

از جمله اطلاعاتی که در کتاب «گزارش کمیته تاور» آمده است، جزئیاتی از حمایت مالی و ... از بخشی از اپوزیسیون رژیم ایران است که دولت آمریکا برای به محاق بردن رابطه محرمانه با رژیم ایران ناچار شد فاش کند. یکی از مهم‌ترین اطلاعات فاش شده، «هک شدن فرکانس اختصاصی تلویزیون ایران در شبکه جهانی توسط سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) برای پخش پیام ۱۱ دقیقه‌ای رضا پهلوی» می‌باشد که در پاراگراف دوم از صفحه ۳۹۸ این کتاب(۱) آمده است:

«سایر مسائل در تعطيلات آخر اين هفته(۲)، پيام ۱۱ دقيقه‏ اى فرزند شاه با هک کردن فرکانس اختصاصی تلویزیون ایران در شبکه جهانی، بر روى موج تلويزيون ايران انداخته شد و پخش گرديد. به گزارش طرفداران خانواده شاه، پخش اين برنامه، موج اعتراض در تهران و بقیه نقاط را برانگيخت. "مقام ايرانى" از سام(۳) پرسيد چگونه است كه از سويى به ما مى‏‌گوييد انقلاب ايران را به‌مثابه يك امر واقع قبول داريد و از سوى ديگر دست به اينگونه كارها مى‌‏زنيد؟»

گزارش سرهنگ الیور نورت (عضو شورای امنیت ملی آمریکا) به آدمیرال جان پویندکستر (مشاور امنیت ملی آمریکا) در دوشنبه ۸ سپتامبر ۱۹۸۶ (۱۷ شهریور ۱۳۶۵)


 


در کتاب گزارش کمیته تاور، جزئیات بیشتری درباره پشت پرده ارسال این پیام ویدیویی توسط سیا بیان نشد و این مساله مسکوت ماند تا اینکه باب وودوارد روزنامه نگار شهیر آمریکا و افشاگر واقعه واترگیت، در اکتبر ۱۹۸۷ در کتاب «جنگهای سری سیا» پرده از این عمل بی سابقه در «تاریخ تلویزیون» در ایران برداشت. در صفحه ۸۵ این کتاب(۴)، وودوارد گفتگویی از ویلیام کیسی(رئیس وقت سیا) آورده است که وی در آن از «تهیه طرح سرنگونی خمینی و جایگزین کردن او با رضا پهلوی« بدستور ریگان سخن می‌گوید:

«خمينى اغلب موضوع گفتگوها در گردهمایی هاى كاخ سفيد بود. اين تمايل اظهار مى‏‌شد كه در صورت امكان دفع شرش بشود. با رئيس جمهور مباحثاتى انجام گرفته بود و بنظر می‌رسيد كه نظر او بيش از حد معمولش، به اين موضوع معطوف شده است و بعد از كيسى خواسته شد عمليات مخفى براى سرنگونی خمينى و جایگزین کردن او با رضا پهلوى پسر شاه فقيد را موضوع مطالعه قرار دهد و طرحى تهيه كند. وقتى كيسى این موضوع را در لنگلی(۵) مطرح کرد، رنگ از صورت‌ها پريد. ایران مشکلی لاینحل بود، خانواده پهلوی از آن هم بدتر بود. در اداره عمليات سری سيا هم هيچكس حاضر نبود وارد چنین ماجرائی بشود. وزارت خارجه نيز در مقابل این تصمیم مقاومت کرد. ولی کیسی همسو با رئیس جمهور احساس کرد که حکومت باید کاری انجام دهد. بهترین فکری که به نظرش رسید، این بود که به سیا اجازه دهد که طی یک عملیات مخفی، گفتگوهایی با تبعیدیان ضد خمینی انجام داده و با برآورد و بررسی آنها دریابد که کدامیک از آنها ممکن است بتواند نیروی مخالفی بر علیه خمینی برپا کنند. کیسی اين طرح را بمثابه اولین قدم مورد نیاز به کاخ سفید ارائه کرد و رئیس جمهور آنرا امضا نمود.»

کیسی در صفحه ۴۸۸ این کتاب(۶)، ضمن بیان جزئیات دیگری از پخش برنامه رضا پهلوی در ایران از وعده بازگشت وی در آن برنامه سخن می‌گوید:‌«یك‌ماه پيش، در سپتامبر(۷)، سيا مخفیانه، فرستنده تلويزيونى کوچکی را برای پخش برنامه ۱۱ دقیقه‌ای رضا پهلوی در ایران فراهم کرد که وی در آن برنامه اعلام کرد: "من بازخواهم گشت."»




بیش از ۲۶ سال از این ماجرا می‌گذرد و با اینکه دولت آمریکا و رئیس وقت سیا به این ماجرا اذعان نموده‌اند، هنوز هیچ توضیحی از سوی آقای رضا پهلوی در این باره ارائه نشده است.



یادداشت و نمایه:
۱- The Tower Commission Report: The Full Text of the President's Special Review Board (New York: Bantam Books, 1987), p. 398.
۲- منظور از تعطیلات آخر هفته، شنبه (۶ سپتامبر ۱۹۸۶) یا یکشنبه (۷ سپتامبر ۱۹۸۶) می‌باشد.
۳- ﺟﺮج کیو، ﻣﺘﺨﺼﺺ ﺳﯿﺎ در ﻣﺴﺎﺋﻞ اﯾﺮان.
۴- Bob Woodward, _Veil: The Secret Wars of the CIA, 1981-1987, New York: Simon & Schuster, 1987, p. 85.
۵- مرکز اصلی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در ایالت ویرجینیا
۵- Bob Woodward, _Veil: The Secret Wars of the CIA, 1981-1987, New York: Simon & Schuster, 1987, p. 488.
۷- اشاره دارد به سپتامبر ۱۹۸۶.
 










۲ نظر:

ناشناس گفت...

in harf ke USA mikhaste ba iek video 10 daghighei hokumate khomeini ru sarnegun kone be andazeh kafi ahmaghaneh hast,va man nemidunam chera dar in sharaiet baiad chenin charandiati ebdaa beshe

کیانوش ایرانی گفت...

پس رفرنسش کو؟
کیانوش ایرانی
رفرنس:
http://nagoftehayeiran.blogspot.com/2013/01/cia.html

ارسال یک نظر